-
Čas přípravy5 min
-
Doba vaření10 min
-
Porce2
-
Celkový čas15 min
Steak z tuňáka je specialita, kterou si můžete připravit na grilu, pánvi i v troubě. Cenově je tato ryba sice o něco dražší, ale chutná skvěle a navíc obsahuje mnoho prospěšných látek.
Steak z tuňáka na grilu je jednoduchý na přípravu a zároveň velmi chutný. Jídlo připravíte velmi rychle, protože tuňák nevyžaduje delší tepelnou úpravu. Maso z tuňáka má velký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Nezapomínejte, že ryby by měly být zařazeny do vyváženého jídelníčku alespoň dvakrát v týdnu.
Jak připravit steak z tuňáka na grilu?
Budete potřebovat vyšší steak, který je potřeba lehce namarinovat a nechat odležet. Marináda není nic složitého, tuňák nepotřebuje zběsilé dochucování pomocí kořenících směsí. Často si vystačíte se solí, pepřem, olivovým olejem a oblíbenou bylinkou.
Suroviny na steak z tuňáka na grilu
- 2 tuňákové steaky
- 3 lžíce olivového oleje
- čerstvá šťáva z 1/2 limetky nebo citronu
- sůl & pepř
- čerstvé bylinky např. tymián
Postup přípravy tuňákového steaku na grilu
Ze všech ingrediencí výše vytvořte marinádu, kterou steaky z tuňáka potřete ze všech stran. Maso nechte odležet, aby získalo chuť marinády. Namarinované maso grilujte zhruba necelé 2 minuty na středním plameni grilu. Tuňák se musí propéct, ale zároveň musí zůstat šťavnatý. Jakmile se maso začne dělit, tak jej vyndejte, nechte pár minut odpočinout a poté servírujte.
Jak připravit steak z tuňáka na pánvi a v troubě?
Doporučuji tuňáka připravovat pouze na pánvi, a to ideálně na té grilovací. Vystačíte si však i s obyčejnou pánví. Tuňáka si namarinujte stejným způsobem jako toho připravovaného na grilu a nechte odležet. Na pánvi si rozpalte olivový olej a na něm poté tuňáka zprudka opékejte 1-2 minutky z každé strany (podle troušťky masa). Je naprosto ideální steak osmahnout tak, aby prostředek zůstal růžový. Pokud vám to vyloženě vadí, tak v tomto případě doporučuji předpéct troubu na 100°C a v něm tuňáka přikrytého alobalem nechat dodělat.
Kterou přílohu zvolit ke steaku z tuňáka?
S čím tuňáka podávat? Co k němu připravit? Volba přílohy záleží na preferencích každého, doporučuji však vyzkoušet tyto přílohy:
- pečené brambory s cibulí
- zeleninový salát
- grilovaná zelenina (cuketa, žampiony, paprika…)
- pečené brambory s rozmarýnem
- bramborová kaše s bylinkami
- zeleninový špíz se cherry rajčátky
Chutnal vám tuňákový steak? Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review